Pyszna i zdrowa kuchnia

Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo- odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości.

Nasze przedszkole kolejny rok bierze udział w projekcie ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne?” organizowanym przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Tczewie.

Staramy się by nasze dzieci jadły smacznie i zdrowo. Jest to możliwe, ponieważ mamy własną kuchnię, w której panie kucharki ( p. Marta i p. Agnieszka) przygotowują zawsze świeże i smaczne posiłki .  Dbamy by przedszkolne menu kształtowało u dzieci właściwe nawyki żywieniowe. Zachęcamy do próbowania rozmaitych smaków – uczymy jedzenia pożywnych zup, surówek, kasz zgodnie z piramidą zdrowego żywienia.

Nasze Panie kucharki dbają aby posiłki były:

  • starannie i smacznie  przyrządzone,
  • estetycznie podane,
  • regularnie podawane z zachowaniem rozsądnej elastyczności,
  • zapewniają zachowanie wartości odżywczych.

Aby  rozwijać u dzieci prawidłowe nawyki żywieniowe pracownicy „Jarzębinki”: 

  • nie zmuszamy do jedzenia,
  • zachęcamy do próbowania potraw, których nie lubi,
  • nie popędzamy,
  • jak potrzeba to pomagamy przy jedzeniu ( dzieci najmłodsze),
  • respektujemy diety oraz alergie pokarmowe.

Smaczne i zdrowe